Circl-E

Voor het derde jaar op rij waren Hester van Dijk en Reinder Bakker in 2018 art directors van het Klokgebouw tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. In 2016 introduceerden ze 'No Waste' als thema. Ze speelden het klaar om drie keer het hele Klokgebouw in te richten zonder afval te produceren. In 2018 ontwierpen ze voor hoofdsponsor ABN/Amro Circl-E, een circulair paviljoen waar lezingen, workshops en andere bijeenkomsten gehouden werden. Eraan gekoppeld was een expositie over circulaire bouwmaterialen.

Het koepelvormige Circl-E paviljoen werd gemaakt van onverzaagde pvc-buizen die werden geleend van Wavin en tweedehands systeemplafondplaten uit een oud kantoorgebouw in Hoofddorp. De banken werden gestapeld van geleend hout van Stiho, Freement betonblokken van gerecycled cement met daarop een zitting van vilt van Metisse, gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken. De stapels werden met omsnoeringsband bij elkaar gehouden. Op de vloer lagen banen citumen, circulaire dakbedekking uit gerecycled bitumen geleverd door ZND/Icopal.

Alle nieuwe materialen werden geleend, en konden na de DDW terug de winkelschappen in doordat ze niet werden verzaagd, verlijmd of op een andere manier beschadigd raakten. De tweedehands materialen werden gerecycled.

_

opdrachtgever: Dutch Design Foundation
jaar: 2018
locatie: Klokgebouw, Eindhoven
bouw: Frits Ham
fotografie: Jeroen van der Wielen Mees van den Ekart

nl/en