Zandgast

Design for an artist-in-residence studio with a public meeting place at the Sand Engine.

Zandgast is a pioneer settlement at the Sand Engine, a new and continuously changing man made piece of land in front of the Dutch coast. The pavilion enables the residing artist to fully experience the wheather and the rough landscape.

When the weather is fine, the facade of the small building can be opened, permitting sunlight or a breeze to enter. The opened facade panels can be used as a big terrace. During cold and stormy weather the facade closes to create a sheltered indoor space. Extra thermal insulation is created by screen installations that are normally used for climate control in greenhouses.

At the Zandgast, the weather is also a source for self-sufficiency. The pavilion provides the resident with drinking water made of rain, electricity made of sunshine, an evaporative fridge, heat from a wood stove and a composting toilet. These low-tech forms of self-sufficiency only work if the residents interacts with them. Being self-sufficient becomes a reason to explore and live with the weather and the landscape.

_

client: Provincie Zuid-Holland &
Satelliet Groep
location: de Zandmotor
status: competition October 2015

nl/en