Groot Speijck

Interieurontwerp voor een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in de Oisterwijkse Bossen en Vennen.

Voor het ontwerp van Groot Speijck maakten we een eigentijdse vertaling van het begrip 'brabantse gezelligheid'. We richtten het gebouw in met oud en nieuw, door ons ontworpen, meubilair: De stoelen uit het oude bosrestaurant Groot Speijck zijn opgeknapt en hergebruikt, de bar is gemaakt van de oude lambrisering uit het pand, voor de tuinkamer kochten we tweedehands spijlenstoelen zoals die al te zien zijn op foto's van het terras van Groot Speijck uit de jaren '30. De winkelkasten bestaan uit antieke vitrinekasten op een nieuw voetstuk.

Een aantal interieurelementen vertelt het verhaal van het natuurgebied. De kroonluchters in het restaurant bestaan uit 130 glazen lampen in de vorm van een paar duizend keer uitvergrote diatomeeŽn, eencellige algen die in de vennen voorkomen. Op de tafels zijn 20 anekdotes over het gebied verzameld en verbeeld. De tegels op de houtkachel en de knuffelmuur vormen samen een boslabyrint waar eekhoorns, vogels en spinnen tussen de takken dwalen.

_

opdrachtgever: Natuurmonumenten
locatie: Van Tienhovenlaan 4, Oisterwijk
architect: FBW Architecten
jaar realisatie: 2015
ontwerp en realisatie diatomeeŽnlampen in samenwerking met: Carina Riezebos
illustraties tafels: Marleen van der Linden
bouw: Ham, Post en Van Huystee, Overtreders W
fotografie: Jorn van Eck

nl/en