Noorderparkbar - 100% marktplaats

De Noorderparkbar is het eerste 100% marktplaats-gebouw van Nederland. Alle bouwmaterialen waarvan deze koffiebar in Amsterdam Noord is gemaakt, werden tweedehands gekocht op marktplaats.nl van particulieren en kleine handelaars. Toch ziet het paviljoen er als nieuw uit.

De constructieve basis van de bar wordt gevormd door 3 gestripte units van een tijdelijk ziekenhuis. 1 unit heeft nieuwe gevels gekregen van ramen en een dak van lichtkoepels, hierin zit de bar en twee toiletten. De andere twee units omlijsten, op elkaar gestapeld, het terras. Rondom is het hele paviljoen voorzien van grote houten luiken waarmee het ‘s avonds afgesloten kan worden. Het hout van de luiken werd gebrand om het te verduurzamen.

De eerste marktplaats-aankoop was een tweedehands vrachtwagen, om door heel Nederland de spullen te kopen. Daarna volgden de noodunits, 42 raamkozijnen, een paar duizend meter hout, 55 liter verf, twee toiletpotten, heel veel tegels in verschillende groen- en wittinten en nog veel meer materiaal dat was overgebleven van verbouwingen, verkeerd was ingemeten of gekocht en toch niet gebruikt. De binnenwanden van de bar zijn gemaakt van hout van een reusachtige transportkist waarin een melkpakkenvulmachine voor Campina uit China naar Nederland vervoerd werd, het hout van de luiken kwam uit de inboedel van een failliete bekistingsfabriek.

De bar is niet alleen een ontmoetingsplek nu hij af is, tijdens de bouw zijn er al tientallen ontmoetingen geweest met verkopers van de bouwmaterialen. De verhalen die zij vertelden over de herkomst van de materialen zijn verzameld op de website www.hetkomtaltijdgoed.nl .
_

in samenwerking met: bureau SLA
locatie: Noorderpark, Amsterdam
jaar realisatie: 2012
bouw: bureau SLA, Overtreders W
fotografie: Jeroen Musch

PRIJZEN

genomineerd voor de DOEN Materiaalprijs 2012
genomineerd voor de Dutch Design Awards 2012
genomineerd voor ARC '12
genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs
genomineerd voor de AM/NAI jonge architectenprijs 2012

nl/en