The Making of Your World

Tijdens Dutch Design Week 2016 was in Het Klokgebouw de expositie 'The Making of Your World' te zien, waarin de verschillende rollen van ontwerpers in een steeds complexer wordende wereld werden belicht:

We zijn vóór dierenwelzijn en tegen gentechnologie, maar toch consumeren we massaal producten die daar dwars tegenin gaan. We zijn tegen kinderarbeid en uitbuiting, maar kunnen een T-shirt van 5 euro niet laten hangen. Als gebruiker of consument van de producten die ons dagelijks leven veraangenamen, vinden we het maar wat lastig om rekening te houden met de maatschappelijke impact ervan. Soms zouden we wel willen, maar weten we niet hoe. Maar vaker nog hebben we geen idee of producten voldoen aan de eisen die we er in theorie aan zouden willen stellen. En dat laatste wordt steeds lastiger in een wereld waar een product het resultaat is van letterlijk honderden bewerkingen: van het ontginnen van de grondstoffen tot de assemblage van alle losse onderdelen tot een werkend product. De tentoonstelling ‘The Making of Your World’ laat zien hoe designers trachten ons hier meer houvast in te geven.

Wij waren co-curator en tentoonstellingsontwerper van The Making of Your World. De expositie werd door ons ruimtelijk in 4 subthema's ingedeeld: eenlingen & netwerkers, doeners & vertellers, simplisten & visionairs en ondernemers & idealisten. We bouwden de hele expositie op uit zwart MDF en vurenhouten balken afkomstig uit het Stedelijk Museum Amsterdam. Het materiaal vormde daar eerder de drager van de tentoonstelling over de Amsterdamse School.

_

”The Making of Your World” was onderdeel van het “It’s Your World” - programma van Dutch Design Foundation en het BankGiro Loterij Fonds.

Concept: Bas van Abel, Dutch Design Foundation
Samenstellers: Bas van Abel, Reinder Bakker, Hester van Dijk, Tim Vermeulen, Dries van Wagenberg
Projectleiding en productie: de Projectstudio (Chris van Bockhorst, Stella van Lieshout)
Teksten: Willemijn de Jonge, Bas van Lier
Vertalingen: Billy Nolan
Grafisch ontwerp: Sanne Vos
Realisatie: Marc Spaapen
Met dank aan: Stedelijk Museum Amsterdam, Kossman.dejong, Bouwko Landstra, Exposize

nl/en